5 ølglas du skal have styr på
(Annonce)
Er du også ved at blive
mere og mere glad for at drikke forskellige øl, men har du stadig ikke helt
styr på forskellen mellem de forskellige ølglas,
så vil vi i denne artikel give dig en god start på dit øl eventyr.
Her får du gennemgået fem
af de mest væsentlige ølglas som findes, samt hvilke kvaliteter disse glas
bidrager med, i forhold til den øl du serverer.
Pilsnerglasset
Det første glas vi har på
listen, kender du sikkert allerede. Det er nemlig pilsnerglasset, som du uden
tvivl har fået serveret kølige fadøl i på både restauranter og barer rundt om i
landet.
Kendetegnende for
pilsnerglasset er dets høje og slanke figur. Der er rummelighed til et flot
hoved af skum, og kulsyren i øllet får virkelig lov at komme til sin ret.
Pilsnerglasset er
designet til at ramme øllet helt bagerst på tungen, hvor bitterhed smages.
Af denne type glas er det
naturligvis oplagt at drikke pilsnere, men du kan også sagtens drikke andre
lette lyse øl, som slukker tørsten.
Snifterglasset
Her er der tale om et
rigtigt glas til ølentusiasten. Du stiller dig nemlig ikke tilfreds ved blot at
smage på øllet i dette glas, her vil du også gerne have muligheden for at
stikke næsen i skummet og virkelig indsniffe aromaerne, hvorfor glasset kaldes
et snifterglas.
Glassets skål skal gerne
være meget bredt mens det mod åbningen snævrer ind. Dette er med til at holde
på alle smags- samt duftnoter.
Ligesom når du smager på
vin eller mange andre typer alkohol, så tillader snifterglasset også, at du
slynger øllet rundt i glasset, for at frigøre en masse smagsaromaer.
Det er altså mere
smagstunge øl, som gør sig godt i sådan et glas, heriblandt mørkere øltyper og
IPA øl.
Pintglasset
På pubben er pintglasset
en stor del af udtrykket, når du får serveret en pint. Her er alt hvad der
hedder fod, stilk og ekspressionistiske former udeladt, og det handler
udelukkende om selve kernen nemlig øl. Fordelen ved pintglasset er endda, at
der kan være meget øl i glasset, og dets relativt brede cylinderåbning
tillader, at indholdet virkelig kan løbe gennem halsen.
Du kan principielt
servere de fleste øltyper i dette glas og stadig slippe godt fra det, hvilket
gør pintglasset til en uundværlig klassiker, når det omhandler ølglas.
Hvedeglasset
Det helt essentielle ved
servering af weissbier er, at der er masser plads til skummet. Her er der
nemlig utroligt mange berigende duftnoter at hente. Hvedeøl danner nemlig en
meget aromatisk skumtop, som faktisk varer ved i lang tid.
Hvedeglasset er altså
ideelt til at forme og bevare skummet, som dannes. Ligesom med pilsnerglasset placeres
øllet bagerst på tungen, hvilket frembringer bitterheden.
Tulipanglasset
Sidst men ikke mindst har
vi tulipanglasset, som er bredest ved glassets skål. Herefter snævrer glasset
sig ind, som du nærmer dig åbningen, men i stedet for at fortsætte
indsnævringen folder glasset sig ud til sidst.
Dette betyder at mange af
de egenskaber vi har beskrevet hos de foregående ølglas, er kombinerede i ét.
Der er plads til skummet og der bliver taget hånd om alle noterne, som
indkapsles i glasset.
Tulipanglasset er dermed
en sammensætning af det bedste fra to verdener, som gør det til et ideelt
allroundglas, som omfavner lette lyse øl såvel som tunge og mørke øl.
Og dermed nåede vi til
vejs ende, hvilket forhåbentligt kan give dig en god start på dit øl eventyr.
Rigtig god fornøjelse!