Overvejer du at få installeret et solcelleanlæg? Så læs med her
Dette indhold er sponsoreret
Solcelleanlæg er en af de mest effektive investeringer, man kan gøre for at spare penge på elregningen. Hvis du bor i et hus, er det en rigtig god idé at overveje installation af et solcelleanlæg på taget – især hvis du har planer om at blive boende i huset i mange år fremover. Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvad man skal bruge - for hvad er en summationsmåler? tænker mange nok - det er vigtigt at styr på, når man installerer et solcelleanlæg.
Hvordan virker et solcelleanlæg?
Et solcelleanlæg består af en række solceller, der omdanner sollys til elektricitet. Jo mere lys, der skinner på solcellen, jo mere strøm bliver der dannet. Solcellerne er forbundet i serie, hvilket betyder at den elektriske spænding bliver lagt sammen fra alle solcellerne. På den måde kan man opnå en højere udgangsspænding, end hvis cellerne havde været forbundet i parallel. Et typisk solcelleanlæg har en udgangsspænding på 24 volt. For at kunne bruge den elektriske energi fra solcellerne til noget fornuftigt, skal den omdannes til jævnstrøm (DC). Dette gøres med et såkaldt DC/AC-inverterer. Inverteren omdanner DC-spændingen til vekselstrøm (AC), som er den type strøm der bruges i Danmark.
Fordele ved at anvende solceller
For det første er det en meget økonomisk energikilde. Solceller producerer gratis strøm, når der er sollys, og dermed kan man spare mange penge på elregningen. Dette gælder især for familier med store elforbrug. For det andet er solceller en miljøvenlig energikilde. De udleder ikke skadelige stoffer i luften eller jorden, som CO2 fra fossile brændstoffer. Endelig er solceller en stabil energikilde. Selv om der kan være perioder med dårligt vejr, så vil solcellerne stadig producere strøm i disse perioder.
Hvor lang tid tager det så at tjene investeringen hjem?
Det afhænger naturligvis af, hvor stor en investering man er villig til at lave. Men som udgangspunkt kan man sige, at jo større en investering man laver, jo hurtigere tjener man den hjem igen. Dette skyldes, at der typisk er ret store omkostninger forbundet med at etablere et solcelleanlæg end. Derudover vil det også have en indflydelse på, hvor meget man betaler for sin el - altså om man har en fast eller variabel elpris. Hvis man har en fast elpris, vil det tage længere tid at tjene investeringen hjem igen, da solcelleanlægget typisk kun producerer strøm i de lyse timer på dagen - altså når prisen på el er lavest.
Der er mange fordele ved at få installeret et solcelleanlæg, og her kan du læse nogle af dem. Måske vil det inspirere dig til at få et solcelleanlæg installeret på dit hus eller sommerhus.